Zpět na všechny články
NovinkyObrázek k Rada vlády pro rovnost žen a mužů doporučila vládě legislativní změny k důslednější ochraně obětí domácího a sexuálního násilí
03. 10. 2022

Rada vlády pro rovnost žen a mužů doporučila vládě legislativní změny k důslednější ochraně obětí domácího a sexuálního násilí

Rada se na svém druhém jednání zaměřila zejména na téma prevence a potírání domácího násilí.

Projednány byly tyto oblasti:

  • Návrh legislativních změn v oblasti ochrany před domácím násilím
  • Změna trestněprávní definice znásilnění
  • Novela zákona o sociálních službách (specializované služby pro oběti genderově podmíněného násilí)
  • ​Podpora prevence a potírání genderově podmíněného násilí z Norských fondů
  • Další aktivity rezortů v oblasti prevence a potírání genderově podmíněného násilí
Potírání domácího a sexualizovaného násilí je jednou z mých priorit. Jedná se také o prioritu vlády vyjádřenou v jejím programovém prohlášení,“ uvedla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Laurenčíková Šimáčková.

Rada doporučila předsedovi vlády a zmocněnkyni vlády pro lidská práva koordinovat přípravu legislativních změn v oblasti ochrany před domácím násilím a předložit návrh legislativních změn vládě ČR do 30. června 2023 a doporučila ministrovi spravedlnosti, ministrovi práce a sociálních věcí a ministrovi vnitra spolupracovat na přípravě legislativních změn v oblasti ochrany před domácím násilím. Legislativní změny by měly přinést jednotnou definici domácího násilí a sjednotit stávající praxi různých profesí podílejících se na řešení domácího násilí.

Rada také upozornila na potřebu redefinice trestného činu znásilnění tak, že jeho podstatou bude absence souhlasu oběti s pohlavním stykem.Doporučila ministrovi spravedlnosti předložit vládě ČR návrh novely trestního zákoníku, a to tak, aby vymezení skutkové podstaty trestného činu bylo upraveno tak, aby obsahovalo explicitní odkaz na absenci souhlasu.

Rada dále doporučila Ministerstvu práce a sociálních věcí zajistit v rámci připravované novely zákona o sociálních službách podporu dostupnosti specializovaných sociálních služeb pro oběti domácího a genderově podmíněného násilí, např. prostřednictvím zařazení nové sociální služby specificky zaměřené na tuto cílovou skupinu.

V rámci aktivit rezortů v oblasti prevence a potírání genderově podmíněného násilí představil Tomáš Kubík, náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování (SKPV), aktuální aktivity policie ve vztahu k potírání domácího a sexuálního násilí. Ředitel Odboru rovnosti žen a mužů a zároveň tajemník Rady Radan Šafařík shrnul aktivity v rámci projektu z Norských fondů realizovaného Odborem rovnosti žen a mužů. Jiří Koudar z Ministerstva financí informoval o uzavřených výzvách s uzavřenými výzvami z Norských fondů pro projekty zaměřené na prevenci a potírání genderově podmíněného násilí.

Celý článek zveřejněn 22. 9. 2022 v 18:15 najdete ZDE.

 

Zdroj: https://www.vlada.cz

Další články

Kurzy sebeobrany
28. 03. 2022

Kurzy sebeobrany

Číst více
Svépomocná skupina Konsent
28. 03. 2022

Svépomocná skupina Konsent

Číst více
Poslanci chtějí zpřísnit tresty za násilí vůči ženám
28. 03. 2022

Poslanci chtějí zpřísnit tresty za násilí vůči ženám

Číst více
Petice Amnesty international
28. 03. 2022

Petice Amnesty international

Číst více
Aplikace jaktrestame.cz
28. 03. 2022

Aplikace jaktrestame.cz

Číst více